søndag den 13. november 2011

Madspild = tidsspild

I går aftes så jeg DR2 tema om madspild. Jeg er ikke ideologisk eller fanatisk omkring madspild. Mit forhold til madspild ligger i min opdragelse. Gennem min opvækst fik vi tit "restemad", det var som oftest fint, andre gange ville jeg hellere have haft noget andet og mere lækkert. Men sådan er livet jo, vi kan jo ikke spise som grever og baroner hver eneste dag. Nu her som voksen spiser vi også ofte rester, faktisk laver jeg madplaner med indbygget restemad. De dage jeg ved, jeg kommer sent hjem fra arbejde, står der rester fra den foregående dag på menuen. Det kan være alt fra lasange, biksemad, sammenkogte retter, boller i karry eller rugbrød med frikadeller, og jeg må indrømme, at jeg her spare rigtig meget tid og penge på at planlægge vores måltider.
I bund og grund handler det hele om struktur, og jeg ved at mange mennesker har et anstrengt forhold til at strukturere deres liv. Psykologisk set har mennesket dog brug for stuktur og orden, vi kan jo ikke fungere uden vores ure, kalender og arbejdsplaner. Og det er når struktureren mangler, vi begynder at få stress og andre dårligdomme. Derfor undrer det mig, at de i programmet påpegede at et fortravlet liv, var den hyppigste årsag til madspild. Jeg tænker jo netop, at hvis ens liv er travlt og stresset, så kunne man netop planlægge sin måltider, og ikke blot smide mindre mad ud men også skabe mere tid. 
Nu skal det ikke lyde som om, jeg er en helgen, men i mit liv hænger mindre madspild sammen med at skabe mere tid og ro omkring både tilberedningen og selve måltidet.   

3 kommentarer:

  1. Hørt!

    (og dejligt at du kunne lide programmet :-)

    KH
    Selina

    SvarSlet
  2. Helt enig !
    Også i det der med tiden. At lave rester om til noget lækkert eller spise dem som de er, tager ofte kortere tid end at skulle starte helt forfra.

    Og så er madspild bare ikke ok !
    Randi

    SvarSlet