lørdag den 10. januar 2015

Hakkebøffer af rådyr.

Selvom vinteren efterhånden er godt fremskreden, spiser vi faktisk stadig rigtig mange måltider, hvor vi selv har avlet og dyrket op mod 80-90% af måltidet. Det er skønt, det kræver selvfølgelig lidt planlægning, ellers ender det ofte med bagte rodfrugter. Bagte rodfrugter er gode, bare ikke hver dag. Kål er desværre ikke noget vi har haft i haven den forgange sæson, så det køber vi ofte, og eftersom det er sæson for kål i øjeblikket, så har jeg det fint med det. Men mon ikke der bliver plads til kål i næste års køkkenhaven, det kunne være dejligt.
 
I går stod menuen på hakkebøffer af rådyr (min mand er jæger), kartofler, sovs, løgkompot og rosenkålssalat med æbler. Det eneste vi ikke selv havde dyrket var rosenkål og et lille glas kapers (udover selvfølgelig salt, peber, olie og smør). For os er det naurligt at spise et sådant måltid, men det er da lidt af en luksus, at spise så lokale og friske varer.
 
Hakkebøfferne er lette at lave. Jeg hakkede en bov, og derudaf blev der syv bøffer, hvilket gav rester til frokostbordet i dag. Når kødet er hakket formes de blot som almindelige hakkebøffer og steges. Det kræver lidt opmærksomhed ved stegningen, da det er meget magert kød, bliver det hurtigt tørt, hvis det får for meget. Når bøfferne er brunede på begge sider hældes væske ved, vand er fint, men fond fra dyr eller kvæg er ekstra godt. Sovsen laves efterfølgende af denne væske tilsat en stor skefuld ribsgele.

 
Den altid ihærdige køkkenhjælper.


Rosenkålssalaten er bare fintsnittet rosenkål og æbler blandet med 1 del æbleeddike, 1 del rapsolie og lidt salt. Det skal helst trække en times tid. Eddiken har vi selv produceret i år, og den er fantastisk.
Løgkompotten er bagte løg der er stegt i lidt smør tilsat kapers og lidt eddike.

 
Der berettes om hvor stærk man bliver af at spise rådyr, det er ikke for tøsedrenge.

3 kommentarer:

 1. Umm, jeg bliver helt sulten. Hver gang jeg cykler hjem gennem skoven, håber jeg på at møde et rådyr, og det sker da også tit. Men jeg kan ikke skyde det, for jeg har ikke jagttegn, og jeg ville da heller ikke ane, hvad jeg så skulle gøre ved det. Skulle jeg npogen sinde køre ind i et, må jeg ringe til jer om hjælp ;) Bliver man stærk af at spise rådyr, det kan jeg måske lokke Ugleungerne med. Hvordan holder I for øvrigt hjortene ude af haven, eller er det ikke et problem hos jer? Vi bor heldigvis ikke lige ved deres hovedvej, men vi har ofte fasaner i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. hvor er du god til at tage billeder af børn og mad.

   Slet
  2. Tak og ja du ringer bare ;)

   Slet