lørdag den 4. januar 2014

Farmor franskbrød.

Hvis der er noget der kan forsøde en weekend herhjemme hos os, så er det et godt gammeldags franskbrød. Jeg ved, der er mange, der kalder det et mormor franskbrød, jeg har dog altid kaldt det et farmorfranskbrød, fordi det altid blev serveret hjemme hos min farmor og farfar. Hjemme hos farmor og farfar fik vi børnebørn det altid med tandsmør og nutella, og vi elskede det. Farmor og farfar spiste altid brødet med den stærke ost, der gemte sig under osteklokken. Faktisk er det et af de stærkeste minder, jeg har fra min farmor og farfar, og den dag i dag, hvor mine forældre bor på farmor og farfars ejendom, kan jeg stadig engang imellem dufte duften af farmor og farfars morgenbord, når jeg træder ind af døren. Om det er indbildt eller om duften, trods ombygninger, stadig er i huset, det ved jeg ikke, men det er fantastisk lige at blive kastet tilbage til barndommens minder en gang imellem.
Opskriften er som følgende.

Hvis jeg har god tid til bagningen, så bruger jeg kun ganske lidt gær, dejen kan sagtens hæve natten over. Har jeg derimod travlt med at få brødet bagt, bruger jeg en større mængde gær.

5-30 g gær 
2 dl lunken mælk
100 g smeltet smør
1 æg
1 spsk sukker
1 tsk salt
ca 500 g mel

Gæren udrøres i mælken, det smeltede smør, ægget, sukker og salt tilsættes. Melet hældes i lidt efter lidt, dejen æltes godt, jeg ælter altid på min køkkenmaskine i ca. 10 minutter. Æltningen gør hele forskellen på det færdige brød. Herefter hæver dejen til dobbelt størrelse. Herefter formes franskbrødet og efterhæver enten i en brødform eller direkte på bagepladen. Brødet bages ved 200 grader i ca. 30 minutter.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar