mandag den 23. juli 2012

Henkogte ferskner.

I denne skønne sommertid får man ofte kastet billige ferskner i nakken, og jeg benytter hvert år chancen for at henkoge nogle af dem. For mig er henkogte ferskner en ren luksus om vinteren, de kan bruges som tilbehør til kager, eller de kan serveres sammen med hjemmesyltede/hjemmeavlede pærer med råcreme. Det sidste giver en del point på blæreskalaen, når det serveres for gæster.......

I dag brugte jeg 20 ferskner, som jeg havde købt for den nette sum af 20 kr.

Først gives fersknerne et hurtigt opkog i vand. Herefter kan skindet fjernes, ligesom når man flår tomater. I dag gik det forrygende med at fjerne skindet, men nogle gange har jeg måtte opgive, og har i stedet skrællet fersknerne, jeg tror, det kommer an på, hvor modne de er.


Når skindet er fjernet, skal man igen vælge om hvorvidt man ønsker fersknerne halveret og befriet for stenen, dette kan også være en vanskelig proces, da stenen sidder godt fast. Man kan også vælge, som jeg gjorde i dag, at henkoge fersknerne hele.

Så koges en lage af 900 gram sukker, 1½ liter vand, 2 vaniliestænger, et stykke kanel og saften fra en citron. Når lagen er kogt godt sammen, tilsættes fersknerne, og de koger med indtil de er møre, man skal dog passe på at de ikke får for meget, da de så ender som en gang ferskensmat i stedet.

Fersknerne puttes nu på henkogningsglas og overhældes med lagen. Her må man igen træffe et valg om man ønsker at henkoge fersknerne eller anvende atamon, det vil jo være ærgeligt, hvis de ikke kunne holde til vinter......Som regel er der noget af lagen tilbage, den plejer jeg at koge ind til en tyk ferskensirup. Siruppen er eminent til pandekager.....

6 kommentarer:

 1. Det er helt sikkert en opskrift der skal prøves :-)

  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen de er også værs at bruge tid på:) God fornøjelse

   Slet
 2. mon ikke også man kan gøre det med nektariner? Har nemlig fået fat en hold - og det ser bare så lækkert ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo hvorfor ikke...det er da værd at prøve:)

   Slet
 3. Hej!
  Lyder som en fin opskrift!
  Hvad mener du med, man må vælge om man vil henkoge fersknerne eller bruge atamon, når de hældes på glas?
  Venlig hilsen
  Berith

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan skylle de skoldede glas i atamon, og tilsætte lidt atamon til sukkerlagen, derved kan de holde sig uden problemer, en anden måde at gøre fersknerne holdbare på er at henkoge dem, dvs at man stiller glassene i et vandbad i ovnen ved 120 grader indtil man kan se at sukkerlagen bobler, herefter slukkes ovnen, og mens glassene afkøles dannes der et vakum i glassene, der gør at fersknerne kan holde sig rigtig længe. Håber det var svar nok:)

   Slet